48 dagar kvar

Tiden går långsamt men ändå så fort. Idag är det bara 6 veckor kvar till beräknat förlossningsdatum. Bebis har legat åt rätt håll väldigt länge så risken att den skulle vända sig åt fel håll (sätesbjudning) är nu ganska liten. Sparkarna kommer uppåt så jag är ganska säker på att den ligger med huvudet nedåt i alla fall, men ännu känns det inte som att magen har sjunkit ner. Det ska tydligen ”lätta” ganska mycket med andning och halsbränna när det händer och det är fortfarande något som besvärar mig ganska mycket. Jag äter omeprazol de dagar som halsbrännan är outhärdlig. Viktkurvan har planat ut avsevärt då jag bara gått upp 1kg sen förra kontrollen och det känns ganska mycket. Ämnesomsättningen känns lika stabil som kroppen. Bebis bör nu väga över 2kg. Jag gissar på att det är en ganska liten krabat då magen fortfarande inte är jättestor. Sen är ju inte jag och Fredrik några stora människor heller. Jag vägde 3000g när jag föddes och F ungefär samma. Expediten, där jag köper Atlas mat, gratulerade häromdagen när jag köpte mat till Atlas och jag undrade om hon inte hade sett det tidigare … jag är ju ändå i nionde månaden.

Jag har börjat drömma ganska mycket och märker att det händer en del i sinnet. Jag förbereder mig för förlossning och för att bli mamma. På en av delarna av föräldrakursen var det en föreläsare som gjort relationens förändring vid första barnet till sitt expertområde. Han hade många bra poänger och vi fick lite uppgifter med oss hem, till exempel att skriva var sitt brev om hur vi vill att den andra ska vara mot oss och hur vår relation ska se ut när vi får barn. Han pratade om två olika modeller: mamma-pappa-barn, där mamman styr och tar alla beslut som rör barnen och man+kvinna-barn där föräldrarna betraktar sig själva som man och kvinna med lika stort ansvar och där man tar gemensamma beslut. Det var lite lättare med en illustration, men det handlade om att hitta knep för att bevara sin relation trots att man får barn. Första tiden kan vara väldigt tuff, men den är avgörande för framtiden. Tänk om ännu fler hade kunnat få den föreläsningen. Måste ändå säga att Region Halland gör ett superjobb med föräldrakurs och allt som ingått i den.

Som jag sagt tidigare känner jag mig väldigt trygg med Fredrik vid min sida. Han har längtat efter detta i så många år och för honom finns det inget som är viktigare. Familj först, jobb sen och träning sist. Det sistnämnda får dock aldrig tas bort helt för varken mig eller honom eftersom det är en så viktig komponent för att vi ska må bra. Ja jösses vad han längtar, pratar med magen och riktigt glittrar i ögonen när vi pratar om det, fixar grejer och försöker föreställa oss om det blir en pojke eller flicka. Spännande tider, som alla säger. På kvällen innan vi ska sova är det ganska ofta någon av oss utbrister: tänk att det snart ska ligga en liten groda här i sängen mellan oss. Så blir vi helt tysta och försöker smälta det. Ofattbart.

I oktober var det 5 år sedan vi blev tillsammans. Förutom att vi valde bort bröllop innan bebis så känns det som att vi gör saker ”i rätt ordning” och att vi verkligen fått chansen att lära känna varandra och vet att vi gör rätt i att bilda familj. Realisten i mig är ganska skeptisk mot tills-döden-skiljer-oss-åt men med Fredrik vet jag i alla fall att risken att hans ego skulle ta över vid en separation är mycket liten. Framförallt för barnens skull. Han kommer att bli en fantastisk pappa oavsett hur vår relation ser ut och han vill verkligen detta. Inte bara jag. Det här känts rätt väldigt länge nu och vi har all anledning att tänka långsiktigt. Vi ska fira vår 5-årsdag, gå ut och äta och ta vara på en tid som faktiskt aldrig kommer tillbaka. Självklart kommer vi göra saker ensamma tillsammans, men barn kommer alltid finnas där och första åren är det ju väldigt påtagligt.

I övrigt tickar tiden på och köket är inte färdigt. Vi väntar på diskbänken så när den kommer kan vi smälla upp kaklet och ringa elektrikern och rörmokaren för att få in el till alla maskiner och belysning i hallen. När diskbänken är här så kommer det gå betydligt fortare, tack och lov. Som tur är behöver inte bebisar något kök så om liten vill ut för tidigt så överlever vi det också, men jag tror faktiskt att vi klarar oss. Den gamla kylen står där skötbordet ska stå nu och så fort den nya är inkopplad åker den gamla ut och skötbordet byggs på plats. Jag har svårt att hitta ett skötbord i rätt höjd! Vill ha det på typ 80-85cm men de flesta är på 95-105cm. Det är ju en hel del tid man spenderar vid den stationen så vill gärna ha ett som passar för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>