Hälsa

tumblr_lvw5cfdWcU1r2igcro1_500

Efter att ha läst 60hp på Göteborgs Universitet om hälsa blev jag allt annat än klokare. För mig handlar inte hälsa om vetenskapliga studier och statiska resultat. Det finns nog tusen argument mot det jag precis sa, men människor är mer än akademiskt dravel.

Hälsa handlar mycket om balans. Vi har olika pelare som stöttar upp livet, och om några av dem är trasiga rasar vi. Det gäller att hitta sina pelare och vårda dem väl, så ofta det behövs och med rätt medicin. Samtidigt som den inre drivkraften måste vara starkare än den yttre påfrestningen. Om det är tvärtom blir vi stressade och utbrända.

Det är svårt att kombinera hård träning, speciellt inför ett race, med hälsa. Ett race är nämligen allt annat än hälsa. Att träna inför tävling är också att utsätta sin kropp för otroligt mycket stress. Det är kombinerat med vila man faktiskt kan hålla en tillfredställande nivå på sin hälsa också. Bra mat, vila och glädje i det man gör skapar hälsa.

Hälsa är inte komplicerat, men det är komplext. Det är många lager, dimensioner eller pelare om man gillar det tänket. Man behöver se till att göra lite för sin hälsa varje dag. Om det är att välja sallad till lunch, en promenad med hunden eller yoga, så spelar det ingen roll. Bara man har roligt samtidigt och mår bra.